Terapeutska fotografija

Terapeutska fotografija je način korištenje fotografije u svrhu spoznaje i otvaranja mogućnosti željene promjene.

Benefit terapeutske fotografije dolazi kroz misaone procese i uvide do kojih dolazimo u  cijelom proces razmišljanja i odabira scene za fotografiju: od pripreme, odabira scene i aktera, i kasnije kroz proces rada sa gotovim fotografijama.

Cilj nije snimiti savršenu fotografiju, nego podizanje nivoa svjesnosti u odnosu na određenu situaciju ili izazov.

Cilj nije snimiti savršenu fotografiju, nego podizanje nivoa svjesnosti u odnosu na određenu situaciju ili izazov.
Zbog toga nije važno kakvim fotoaparatom snimate – kamera na vašem mobilnom telefonu je više nego dovoljno dobra – niti da li ste kreativni ili umjetnički nadareni. Važno je značenje koje VI dajete fotografiji.

Živimo u doba u kojem svi fotografiramo sve, i zbog toga je tehnika terapeutske fotografije zaista otvorena svima. No istina je da, unatoč hiperprodukciji fotografiranja, gotovo svaka fotografija koju snimimo govori puno o nama, a pomoću procesa terapeutske fotografije podižemo svjesnost u odnosu na temu kojoj se bavimo.

U ovom procesu nema suđenja niti ocjenjivanja kvalitete, ne a „dobrih“ a niti „loših“ fotografija i potpuno je nevažna naša tehnička oprema.

Sve impresije su u oku promatrača, i zanimljivo je pri tome pratitit kako svatko od nas u istoj slici vidi različite, koji puta potpuno suprotne stvari. Rad sa terapeutskim fotografijom je duboko osvještavajući proces u kojem se preko medija fotografije odražavaju naša unutarnja stanja, i kao i kod primjene većine neverbalnih modaliteta u radu na sebi i sa drugima, napredak u spoznaji može ići velikim koracima.

Još su zanimljiviji načini primjene terapeutske fotografije u okvirima coachinga, gdje se fokusiramo na istraživanje mogućnosti i postizanje željenih ciljeva u budućnosti.

Fotografirati je moguće zaista sve, i angažiranost naše imaginacije pri fotografskom istraživanju neke buduće željene situacije ili stanja ima ogroman utjecaj na naš osjećaj lakoće postizanja, ili pak na otkrivanje nekih apekata koji nam do tada nisu bili poznati. Pročitaj više klikom na link:

Terapeutska fotografija u coachingu