Kada se odluciti na coaching

Ukoliko živite u stabilnom okruženju koje vas zadovoljava, radite posao koji volite, ako ste okruženi ljudima koje volite i koji vas bezrezervno podržavaju, sa kojima imate harmoničan odnos, ako imate osjećaj da živite punim plućima i da koristite svoje sposobnosti i talente za svoje i tuđe zemaljsko i više dobro – ukoliko je sve navedeno točno, vjerojatno imate sreću da imate dobrog coacha koji vam pomaže izvući najbolje iz vaših životni potencijala.

Ukoliko ste sa svim navedenim negdje u donjoj granici zlatne sredine, vjerojatno nemate coacha.

Da li vam coach treba?

Ovisi o tome da li vam, i koliku neugodu stvara nezadovljstvo balansiranjem na donjoj granici zlatne sredine. Naravno, puno možete napraviti sami, vaš vlastiti aktivni pristup je osnova bez koje je bilo kakva promjena nemoguća – jer u konačnosti sve ćete i napraviti sami, jednako kako je i vrhunski sportaš sam na terenu u trenutku kada postiže rezultat stoljeća.

Ono što nam je posve jasno da vrhunski sportaš ima, a iz nekog razloga često ne mislimo da bismo i sami, želeći postići vrhunske rezultate* trebali imati, je dobar trener odnosno coach. Zadatak coacha je u oba slučaja posve jednak, pomoći u razvoju i ostvarivanju sposobnosti koje su već u vama, i što je još važnije, u pomoći oko mimoilaženja i razrješavanja prepreka koje vam se putem pojavljuju.

*rezultate koje želite = postizanje mira, otpuštanja stresa, u ostvarivanju harmoničnih odnosa sa svojojm okolinom, u ostvarivanju svojih talenata i sposobnosti, uspješno mimoilaženje prepreka i stvaranje različitih prilika za rast onoga što sami sebi u životu najviše želite …

“Ja radim na sebi, zašto bi mi trebao coach?”

Ukoliko ste već dosta vremena i truda uložili u samorazvoj, vjerujte, vi ćete imati najveću korist ukoliko malo nadopunite taktiku samorazvoja i odlučite se na coaching. Vi ste i najbolji mogući klijent kojeg svaki coach može zamisliti – osoba spremna na promjene, osoba koja već poznaje govor svog unutrašnjeg uma i tijela i koja je spremna pobrati plodove svoga uloga i rada. Coach vam može pomoći u jednoj važnoj stvari koja se često javlja kod samostalonog samorazvoja, da se izvučete iz petlji uzaludnosti – to su ona stanja kada puno ulažemo u samorazvoj, ali nam se malo vraća dovoljno i/ili imamo osjećaj da se ne mičemo s mjesta – na način da vam pomogne katalizirati, učiniti vidljivima poruke koje šaljete sami sebi, a koje iz nekog razloga ne čujete.

Koja umijeća dobar coach treba imati?

Osnova je poznavanje coaching tehnike – na primjer neurolingvističko programiranje (NLP). Uz to, dobro je poznavati i korištenje neverbalnih (ekspresivnih) tehnika, jer se glavnina komunikacije među ljudima većim dijelom odvija neverbalno – vjerujem da vam je poznato da koristimo 70% neverbalne naspram 30% verbalne komunikacije. Ekspresivne tehnike su posebno korisne oko tema oko kojih je teško ili ponekad nemoguće razgovarati, a zbog toga što angažiraju nekoliko nivoa svijesti odjednom često daju opsežnije uvide i šire spektar pristupa izazovima.

Također, coach bi trebao poznavati dodatne coaching tehnike kojima ciljano pristupa specifičnim dijelovima teme a koje angažiraju prirodne mehanizme samoregulacije ljudskog uma i tijela, te da ih coach provodi na siguran i provjeren način.