Art terapija u coachingu

Art terapija je vrsta ekspresivne terapije u kojoj koristimo kreativni proces kako bismo poboljšali svoje fizičko, mentalno i emotivno stanje.

Sa svojim trenerom, savjetnikom ili terapeutom obično komuniciramo riječima, razgovorom … no znamo da je u cjelokupnoj komunikaciji riječi, osnosno razgovor sudjeluje sa samo 35%, dok se ostalih 65% komunikacije odvija neverbalnim porukama. Ekspresivnim tehnikama svjesno komuniciramo pomoću neverbalnih kanala, što samo može poboljšati naš nivo svjesnosti i brzinu prilagođavanja izazovima.

Izraz “Art terapija” često je krivo protumačen, npr kao terapija namjenjena isključivo umjetnicima (krivo), ili kao neefikasna terapija vezana samo za razvijanje kreativnih potencijala.

Art terapija je naziv za ekspresivne tehnike kojima oplemenjujemo i širimo spektar načina na koji naša podsvjest razgovara sa nama samima.

Ona ubrzava procese jer, za razliku od samog razgovora, uključuje i djelovanje, materijalizacije forme ili pokreta koji se odnosi na temu kojom se bavimo, a samim činom koji prevazilazi riječi već ulazimo u područje drugačijeg odnosa sa svojom temom, čime kontrola i moć promjene počinje prelaziti u naše ruke – što je početak rješenja u našu korist. Taj tren kada se odlučite za ekspresivne rehnike, već je 1:0 za vas, jer ste odlučili koristiti sva raspoloživa sredstva, svih 100% svog kumunikacijskog izražaja.

Art terapija je naziv za način rada i ne mora nužno značiti da podrazumijeva psihoteraiju. Ovisno o stupnju i obuci osobe koja je provodi, možemo razlikovati ekspresivni art trening odnosno coaching koji provodi osoba educirana za art terapiju i life ili business coaching, ekspresivno art savjetovanje koji provodi osoba koja je završila dvogodišnju edukaciju art terapije, i ekspresivnu art psihoterapiju ukoliko je provodi osoba koja je završila četverogodišnju edukaciju art terapije, a može se provoditi u kombinaciji sa različitim tehnikama coachinga, savjetovanja i psihoterapije.

Kao klijent nije potrebno da imate posebna znanja i vještine, niti posebne talente.

Povući crtu na papiru ili napraviti jednostavni pokret – to je sve što za početak dovoljno, a putem ćete otkriti da možete puno više nego što se mislili ili očekivali.

Definition: Art therapy is a form of expressive therapy that uses the creative process of making art to improve a person’s physical, mental, and emotional well-being.

The creative process involved in expressing one’s self artistically can help people to resolve issues as well as develop and manage their behaviors and feelings, reduce stress, and improve self-esteem and awareness.

You don’t need to be talented or an artist to receive the benefits, and there are professionals that can work with you to dive into the underlying messages communicated through your art, which will aid in the healing process.

Art therapy can achieve different things for different people. It can be used for counseling by therapists, healing, treatment, rehabilitation, psychotherapy, and in the broad sense of the term, it can be used to massage one’s inner-self in a way that may provide the individual with a deeper understanding of him or herself.

Izvor  teksta na engleskom jeziku