7 razloga zašto dobro planiranje smanjuje stres

“Planiranje” -kakva vam je asocijacija na tu riječ – dosadno? predvidivo? nezanimljivo? Ako je tako, ili ste teenager ili imate viška vremena, novaca, živaca …. ok, nemojmo se vrijeđati, čujem kako mislite – ali ne govorim samo o vama. Rijetki nemaju iskustvo kreativnog nereda što na stolu, što u glavi, što u planovima, i on ima svoje čari.

No isto tako, rijetke su i situacije u kojima se, unatoč tome što smo nešto isplanirali, kreativni nered ne stvori sam od sebe (jer ništa nije potpuno predvidivo), ali baš zato što jesmo planirali, on ostaje unutar zone sigurnosti i ugode, potičući uzbudljivost života, ali ne i neugodan osjećaj stresa. Evo kako ostati u toj zoni.

#1

[bctt tweet=”Kada planirate, sami određujete u kojem smijeru želite ići” username=””]

Najlakše je skrenuti sa željenog puta, naročito zato sa strane uvijek postoji tona zanimljivih stvari, informacija i novih ciljeva. No ako skrenete, stalno ste na istom mjestu – na početku novog početka.

#2

[bctt tweet=”Planiranje fokusira um” username=””]

Multitasking je malo precjenjen pojam, mane kojega se pokazuju u trenutku kada se nagomilaju započeti, ali nezavršeni poslovi. Da ne govorim o onim stvarima koje počnemo, nakon nekog vremena potpuno zaboravimo – da, dešavalo se to i najboljima.

#3

[bctt tweet=”Planiranje smanjuje nesporazume” username=””]

Ok, nemojte reći da niste doživjeli da ste vi htjeli ići jednim putem, a netko drugi drugim. Da ste na vrijeme zajedno isplanirali putanju, nesporazume bi  otkrili i riješili na vrijeme, na sigurnom i zajedničkom terenu.

#4

[bctt tweet=”Planiranjem uvodimo ravnotežu u život” username=””]

Planirati se može sve, od ustajanja na vrijeme, načina prehrane, tjelovježbe – bilo koje rutine koju želimo uvesti u svoj način života. Ako tome na vrijeme odredimo vrijeme i mjesto, velike su šanse da nam željene navike sažive.

#5

[bctt tweet=”Planiranje velike planove čini ostvarivima” username=””]

Kada velikom cilju priđemo planski, shvatiti ćemo da se on sastoji od nekoliko manjih ciljeva, a oni pak od još manjih – a male ciljeve je lako ostvariti.

#6

[bctt tweet=”Planiranjem možete predvidjeti izazove” username=””]

To je kao da imate dalekozor – lakše vidite ono što vam dolazi i možete se bolje i na vrijeme pripremiti na to.

#7

[bctt tweet=”Ostvarivanje planova nas puni samopouzdanjem i zadovoljstvom” username=””]

Zamislite da imate to-do-listu na kojoj ste sve što ste namjeravali napraviti označili kvačicom, jer sve ste obavili. Prilično dobar osjećaj, zar ne!